Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΝΕΛΕ 2009
Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων της ΝΕΛΕ για το 2009 έχει έναν σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Αυτό προκύπτει, τόσο από τον σχεδιασμό που αφορά στα αγροτικά θέματα και στην βαρύτητα που δίνεται σ’ αυτά, όσο και από τα υπόλοιπα τμήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπτυξιακός προσανατολισμός μας διασφαλίζει όλες τις παραμέτρους της αναπτυξιακής διαδικασίας, αφού συμβάλλει:
- στην οικονομική ανάπτυξη, εντάσσοντας τις εκπαιδευτικές διεργασίες στους οικονομικούς προσανατολισμούς και προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών. Παραδείγματος χάριν τον προσανατολισμό αυτόν υπηρετούν, πέρα από τα αγροτικά, τμήματα όπως η κατασκευή πέτρας, η οργάνωση συμμετοχής των εκθέσεων και της προώθησης τοπικών προϊόντων φορέων όπως η ΓΑΙΑ, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική, η εκμάθηση Βουλγαρικής.
- στην κοινωνική ανάπτυξη, δημιουργώντας συνθήκες αυτοκαθορισμού στις τοπικές κοινωνίες, με τμήματα εκπαίδευσης όπως η φροντίδα ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, ή η εργοθεραπεία για ΑΜΕΑ. Εξάλλου η συμβολή στην κοινωνική ανάπτυξη διασφαλίζεται και με την διεργασία της ανίχνευσης των αναγκών των τοπικών κοινωνιών που γίνεται το δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνο και με βάση την οποία προέκυψε μεγάλο μέρος του φετινού σχεδιασμού μας. Την διαδικασία δηλαδή κατά την οποία οι τοπικές κοινωνίες ερωτώνται και προτείνουν με βάση τις ανάγκες τους τα προγράμματα εκπαίδευσης για την επόμενη χρονιά.
- στην πολιτιστική ανάπτυξη, καθώς ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού, αφορά σε τμήματα που συμβάλλουν στην δημιουργική προσέγγιση της παράδοσης, και στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Παραδείγματος χάρη, τα τμήματα ραφής παραδοσιακών στολών, αγιογραφίας.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και κάποιες βασικές αρχές προκειμένου να υπηρετεί αυτόν τον αναπτυξιακό προσανατολισμό. Οι αρχές αυτές είναι της αποκέντρωσης, της συμπληρωματικότητας και της διαθεσιμότητας.
- Ως προς την αποκέντρωση, βαρύτητα δίνεται σε περιοχές που γεωγραφικά και κοινωνικά είναι λιγότερο ευνοημένες, ώστε οι πολίτες να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους πολίτες περιοχών που είναι ή θεωρούνται ευνοημένες.
- Ως προς την συμπληρωματικότητα, προσπαθεί να αποφύγει αλληλεπικαλύψεις ως προς την δράση άλλων φορέων, να μην επαναλαμβάνει δηλαδή εκπαιδεύσεις που υλοποιούν άλλοι φορείς στον νομό. Για παράδειγμα το τμήμα θρακιώτικης λύρας είναι ίσως το μοναδικό στον νομό.
- Ως προς την διαθεσιμότητα, γίνεται αξιοποίηση του δυναμικού των τοπικών κοινωνιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Παραδείγματος χάριν αξιοποιούνται τοπικοί εκπαιδευτές, ώστε με την μείωση του κόστους για μετακινήσεις να γίνει κατορθωτό να υλοποιηθούν περισσότερα τμήματα.

Είναι προφανές, ότι ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός μας δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που προσπαθεί να απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες του νομού μας. Και μ’ αυτήν την έννοια προσπαθεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των υπαρχουσών τοπικών δυναμικών ή στην δημιουργία κάποιων καινούργιων. Οι δυναμικές αυτές δεν είναι στατικές. Εξελίσσονται ακολουθώντας την πορεία των πραγμάτων του τόπου μας. Δημιουργούν καινούργια ζητήματα και νέες αφετηρίες. Γι αυτό και ο σχεδιασμός μας μπορεί να συμπληρωθεί κατά την διάρκεια του έτους και με άλλα τμήματα και πρωτοβουλίες.