Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Τμήμα: «Φροντίδα Ηλικιωμένων και ΑμεΑ», Σουφλί (2009)
Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009 ολοκληρώθηκε με επιτυχία, το τμήμα «Φροντίδα Ηλικιωμένων και ΑμεΑ», στο Σουφλί.

Το τμήμα παρακολούθησαν 11 άτομα και δίδαξαν η κα Τσακαλδήμη Σουλτάνα, Ιατρός
και ο κ. Κακαλής Δημήτριος, Κοινωνικός Λειτουργός.

Στόχος του προγράμματος ήταν η παροχή γνώσεων ως προς την ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των συμμετεχόντων γύρω από τις ανάγκες των ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (σωματικής – ψυχικής) και χρειάζονται φροντίδα – υποστήριξη.
Θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:
· Αρχές και αξίες που διέπουν τη φροντίδα των μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων και τη συνεργασία με τις οικογένειές τους
· Ο ρόλος του φροντιστή - Ικανότητες και Δικαιώματα φροντιστών
· Στοιχεία ψυχολογίας και ανθρώπινης συμπεριφοράς. Τεχνικές επικοινωνίας με εξυπηρετούμενο. Ενίσχυση & Ενεργοποίηση Ηλικιωμένων με αναπηρίες και προβλήματα υγείας
· Λειτουργία και προληπτική υγιεινή του ανθρώπινου σώματος. Φροντίδα υγιεινής ατόμων που παρουσιάζουν διάφορα διαγνωσμένα οργανικά/ψυχιατρικά προβλήματα
· Διαχείριση άγχους και διαχείριση πένθους
· Ιδιαιτερότητες της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ
· Η απομάκρυνση του ηλικιωμένου, προετοιμασία και στήριξη. Δίκτυα φροντίδας ηλικιωμένων

********************
(Παρακάτω παρατίθεται κείμενο εκπαιδευόμενου, το οποίο αναφέρεται στις εντυπώσεις του από τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα)

«Κάλλιο το προλαμβάνειν , παρά το θεραπεύειν» έλεγαν σοφά οι αρχαίοι μας πρόγονοι και συμπληρώνουμε οι νεότεροι «η γνώση είναι δύναμη». Η πρόληψη μέσω της γνώσης, όπως καταλαβαίνετε, είναι ο καλύτερος συνδυασμός και αυτός που επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η Ν.Ε.Λ.Ε. Έβρου, με την πολύχρονη παρουσία της σε εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα του γενικού πληθυσμού, υλοποίησε σε συνεργασία με το Δήμο Σουφλίου και το

Κ.Α.Π.Η. Σουφλίου, επιμορφωτικό τμήμα με θέμα «Φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμεΑ». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου 2009 και απευθυνόταν τόσο σε φροντιστές ηλικιωμένων όσο και στον ευρύτερο πληθυσμό που επιθυμούσε να λάβει σχετικές γνώσεις.
Τα μαθήματα υλοποιήθηκαν από εξαίρετους επιστήμονες (ιατρό και κοινωνικό λειτουργό) με μεγάλη εμπειρία τόσο στο αντικείμενο εργασίας τους όσο και στην συγκεκριμένη θεματολογία. Η γνώση μεταδόθηκε με απλό και κατανοητό τρόπο και υπήρχε και ελεύθερος χρόνος για ανοικτή συζήτηση σχετική με την εκάστοτε θεματολογία.
Εν κατακλείδι πρέπει να επισημανθεί η ωφελιμότητα του συγκεκριμένου προγράμματος που εκτιμάται μακροχρόνια στην εφαρμογή της γνώσης που αποκτήθηκε.

Ματζιάρας Μαρίνος
Κοινωνικός Λειτουργός
Κ.Α.Π.Η. Σουφλίου

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Η Ν.Ε.Λ.Ε. Έβρου πρόκειται να υλοποιήσει νέα «Τμήματα Εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 60 ωρών» από το Δεκέμβριο 2009.

Θα λειτουργήσουν πρωινά (10:00-13:00) & απογευματινά τμήματα (18:00-21:00) δύο φορές την εβδομάδα και θα έχουν διδακτέα ύλη που καλύπτει τέσσερις ενότητες (Word, Excel, Internet, Power Point).

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να υποβάλουν αίτηση στη Νομαρχία Έβρου (Καραολή & Δημητρίου 40 - 2ος όροφος, γραφείο 3).

Για περισσότερες πληροφορίες: 25513 50545 (από Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωινές ώρες).

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ (2010)

Η Ν.Ε.Λ.Ε. Έβρου, με την αρ. 2/2009 πράξη της, που βασίζεται στο άρθρο 20 παρ.1 & 3 του Κανονισμού Λειτουργίας της Λαϊκής Επιμόρφωσης (περί επιλογής επιμορφωτών), προκηρύσσει θέσεις επιμορφωτών για την υλοποίηση των παρακάτω επιμορφωτικών τμημάτων ενηλίκων (έτους 2010) σε όλους τους Δήμους του Νομού :

Δήμος Αλεξανδρούπολης
Αγιογραφία, Αμπελουργία – Οινοποιία, Ανθοκομική – Αρχιτεκτονική και διακόσμηση κήπων, Βιολογικά προϊόντα – Η οικολογία στην ζωή μας, Βιολογική καλλιέργεια Αρωματικών – κηπευτικών, Βιολογική καλλιέργεια ελιάς, Δενδροκομία (οπωροφόρα), Διακοσμητικοί και χρήσιμοι κήποι, Η/Υ – Πληροφορική, Ιστορία της τέχνης, Καλλιέργεια αρωματικών & φροντίδα καλλωπιστικών φυτών, Κοπανέλι, Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική, Μελισσοκομία, Νοηματική Γλώσσα, Ποντιακά εδέσματα, Φωτογραφία

Δήμος Σαμοθράκης
Καλλιέργεια – συλλογή - αξιοποίηση & διάθεση αρωματικών φυτών, Μελισσοκομία, Παρασκευή παραδοσιακών γλυκών – εδεσμάτων - ζυμαρικών, Χορωδία

Δήμος Τραϊανούπολης
Αρωματικά φυτά, Βιολογικά κηπευτικά, Ραφή παραδοσιακών στολών

Δήμος Φερών
Βιολογικά κηπευτικά, Γάλα: Παραγωγή – Υγιεινή – Τυροκόμηση – Διάθεση τυροκομικών προϊόντων,
Κατασκευή καρναβαλικών αρμάτων, Μελισσοκομία, Ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών, Παραδοσιακή μαγειρική & ζαχαροπλαστική

Δήμος Τυχερού
Ζωγραφική, Ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών, Χορωδία

Δήμος Σουφλίου
Βιολογική Καλλιέργεια, Κατάρτιση οδηγών και ξεναγών , Κατασκευές από μετάξι, Κηροπλαστική, Παραδοσιακή υφαντική

Δήμος Ορφέα
Μαγειρική – ζαχαροπλαστική, Μελισσοκομία, Παραδοσιακοί χοροί

Δήμος Διδυμοτείχου
Αγιογραφία, Αμπελουργία – Οινοποιία, Βιολογική καλλιέργεια, Εκμάθηση γκάιντας, Ζωγραφική, Μελισσοκομία

Δήμος Μεταξάδων
Αμπελουργία – Οινοποιία, Κατασκευή κοσμημάτων, Ραφή παραδοσιακών στολών

Δήμος N. Ορεστιάδας
Αγιογραφία, Βιολογικά κηπευτικά, Βουλγάρικα ΙΙ, Ζωγραφική, Θρακιώτικη λύρα, Καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, Κηροπλαστική, Κοπτική – Ραπτική, Ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών, Παραδοσιακό τραγούδι

Δήμος Ν. Βύσσας
Catering, Αγιογραφία, Ζωγραφική, Κηροπλαστική

Δήμος Κυπρίνου
Αμπελουργία – Οινοποιία, Βιολογικά κηπευτικά, Κηροπλαστική, Μελισσοκομία

Δήμος Τριγώνου
Βιολογική καλλιέργεια, Ζωγραφική, Μαγειρική –Ζαχαροπλαστική, Ξυλογλυπτική, Παραδοσιακή μαγειρική, Παραδοσιακοί χοροί, Ραφή παραδοσιακών στολών

Τονίζεται ότι, τα παραπάνω τμήματα θα υλοποιηθούν, μέσα στην επόμενη χρονιά, μόνον εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επιμορφωτές και από εκπαιδευόμενους.


Οι ενδιαφερόμενοι επιμορφωτές όλων των ειδικοτήτων καλούνται να υποβάλλουν, στη Γραμματεία της Ν.Ε.Λ.Ε. Έβρου (Νομαρχία Έβρου, 2ος όροφος – Δ/νση: Καραολή & Δημητρίου 40, 68100 Αλεξ/πολη), έως και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009, τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση
2. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
3. Βιογραφικό σημείωμα
4. Αντίγραφα τίτλων σπουδών



Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 25513 50545 - 50543 και στο e-mail: evrosnele@yahoo.gr, σε ημέρες και ώρες γραφείου.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Ν.Ε.Λ.Ε. ΕΒΡΟΥ - Β΄ κύκλος τμημάτων επιμόρφωσης έτους 2009

Η Ν.Ε.Λ.Ε. Έβρου ενημερώνει ότι από το Σεπτέμβριο 2009 ξεκίνησαν ή πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν στο νομό τα παρακάτω τμήματα επιμόρφωσης ενηλίκων:
Χειροτεχνία ΑμεΑ: Αλεξ/πολη – Κ.Ψ.Υ.
Χειροτεχνία ΑμεΑ *** : Ν. Ορεστιάδα – Κ.Ψ.Υ.
Ζωγραφική: Ν. Βύσσα, Κλεισσώ, Λεπτή, Α. Οινόη, Πτελέα, Στέρνα, Τυχερό, Μάκρη
Αγιογραφία: Διδυμότειχο, Καβύλη, Δίκαια
Χορωδία Παραδοσιακού τραγουδιού: Ν. Βύσσα
Εκμάθηση παραδοσιακού οργάνου – Γκάιντα: Διδυμότειχο
Εκμάθηση παραδοσιακού οργάνου – Θρακιώτικη Λύρα: Ν. Ορεστιάδα
Κέντημα μηχανής: Πεντάλοφος
Βουλγάρικη Γλώσσα ΙΙ: Κυπρίνος
Αμπελουργίας ***: Ν. Βύσσα, Ν. Ορεστιάδα, Φέρες, Σουφλί
Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστική: Άβαντας, Αρίστεινο, Καστανιές
Παραγωγή αρωματικών & φροντίδα καλλωπιστικών φυτών: Σουφλί
Φροντίδα ηλικιωμένων & ΑμεΑ: Σουφλί
Κοπτική Ραπτική: Πέπλος
Ραφή παραδοσιακών στολών: Αμόριο
Κατασκευή πέτρας: Δίκαια
Οργάνωση συμμετοχής σε εκθέσεις προβολής – προώθησης τοπικών προϊόντων: Σπήλαιο

Τονίζεται ότι τα τμήματα απευθύνονται σε όλους τους ενήλικες και η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι δωρεάν.
Η Ν.Ε.Λ.Ε. παράλληλα – σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και τους Δήμους του Νομού- σχεδιάζει τα τμήματα που θα υλοποιηθούν την επόμενη χρονιά.

*** Τα συγκεκριμένα τμήματα ξεκίνησαν πριν από το καλοκαίρι, διακόπηκαν στο ενδιάμεσο και συνεχίζονται αυτήν την περίοδο.


Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 25513 50545, 50543

http://nelevrou.blogspot.com/
e-mail: evrosnele@yahoo.gr

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ Η/Υ

Η Ν.Ε.Λ.Ε. Έβρου πρόκειται να υλοποιήσει νέα «Τμήματα Εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών» μέσα στον Μάιο 2009.
Τα τμήματα θα λειτουργήσουν πρωί και απόγευμα και απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να εκπαιδευτούν στις βασικές γνώσεις χειρισμού Η/Υ, αλλά και σε κείνους οι οποίοι στοχεύουν στην απόκτηση πτυχίου ECDL Core.
Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν δύο κατηγορίες τμημάτων:
· Τμήμα E.C.D.L. 100 ωρών (διάρκεια ~ 3 μήνες) με διδακτέα ύλη που καλύπτει και τις επτά ενότητες.
· Τμήμα E.C.D.L. 60 ωρών (διάρκεια ~ 1,5 μήνα) με διδακτέα ύλη που καλύπτει τις τέσσερις ενότητες (Word, Excel, Internet, Power Point) .
Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να υποβάλουν αίτηση στην Υπηρεσία μας (Νομαρχία Έβρου: Καραολή & Δημητρίου 40 - 2ος όροφος, γραφείο 3).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο: 25513 50545, 25513 50543 (από Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωινές ώρες).


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ

Η Ν.Ε.Λ.Ε. Έβρου σε συνεργασία με το Κ.Α.Π.Η. Δήμου Σουφλίου και την κ. Αδαμίδου Ιωάννα διαιτολόγο – διατροφολόγο, βιολόγο με ειδίκευση στην ανοσολογία, θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:
«Τρίτη ηλικία: Διατροφικές ανάγκες υπό τη σκιά χρόνιων παθήσεων».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κ.Α.Π.Η. Δήμου Σουφλίου την
Παρασκευή 29 Μαΐου 2009 και ώρα 10:30.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους/ες.

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

«Προληπτική Ιατρική – Υγειονομική Ενημέρωση του
Πληθυσμού του Ν. Έβρου» - 2009

Η «Ν.Ε.Λ.Ε. Έβρου» σε συνεργασία με την «Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Β. Έβρου» σχεδιάζει, υλοποιεί και συντονίζει για τρίτη χρονιά το Πρόγραμμα «Προληπτική Ιατρική – Υγειονομική Ενημέρωση του Πληθυσμού του Ν. Έβρου», με ομιλίες σε εβδομαδιαία βάση – στοχεύοντας στην πρόληψη και την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας των κατοίκων του Νομού.

Στη δράση συμμετέχουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εθελοντικά, δεκατέσσερις ιατροί από τις παρακάτω ειδικότητες: Γυναικολόγοι, Καρδιολόγος, Ορθοπεδικοί, Γενικός Ιατρός, Οφθαλμίατροι, Ακτινολόγος, Νευρολόγος, Παιδίατρος, Πνευμονολόγος, Μικροβιολόγος, καθώς και ειδικός ψυχικής υγείας, ενώ αναμένεται συνεργασία με διαιτολόγο – διατροφολόγο.
Το 2009 έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν συνολικά περισσότερες από 110 ομιλίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως στο βόρειο μέρος του Νομού, σε Πολιτιστικούς Συλλόγους και σε δομές Δήμων.
Τα θέματα των ομιλιών προτάθηκαν από τους κατοίκους – μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων, προκειμένου να βασίζονται στα δικά τους αιτήματα και να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες πληροφόρησης.

Το πρόγραμμα ομιλιών δημοσιοποιείται κάθε εβδομάδα. Οι Σύλλογοι αναλαμβάνουν την ευθύνη της ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής τους, ούτως ώστε να πληροφορηθούν και να συμμετάσχουν στις ομιλίες όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.
Χιλιάδες κάτοικοι του Νομού, άντρες και γυναίκες (όλων των ηλικιών) παρακολουθούν και συμμετέχουν στις ομιλίες, λύνουν απορίες και λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία τους.

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Τέσσερα τμήματα ελληνικής γλώσσας υλοποιεί η ΝΕΛΕ Έβρου στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Τα τμήματα, στα οποία διδάσκουν εθελοντές εκπαιδευτές, απευθύνονται σε ειδικές
ομάδες (μετανάστες, πρόσφυγες κλπ) και στόχος τους είναι όχι μόνο η παροχή γλωσσικών
δεξιοτήτων στους συμμετέχοντες αλλά και η διευκόλυνσή τους στην κατεύθυνση της
κοινωνικής τους ένταξης.
Μέχρι το τέλος του έτους η ΝΕΛΕ προτίθεται να δημιουργήσει ανάλογα τμήματα και σε
άλλες περιοχές του Νομού. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς ή πολίτες μπορούν να απευθύνονται
στα τηλέφωνα 25513-50545,50543 και στο nelevrou@gmail.com

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2009: ΑΓΡΟΤΙΚΑ

1. Διαχείριση κυνηγετικών πρακτικών (Ν. Ορεστιάδα)
2. Διαχείριση κυνηγετικών πρακτικών (Κόμαρα)
3. Βιολογική καλλιέργεια ελιάς (Μάκρη)
4. Βιολογική καλλιέργεια - ανθοκηπευτικά (Μαϊστρος)
5. Νέες καλλιέργειες και προοπτικές ανάπτυξης (Τραϊανούπολη)
6. Βιολογική γεωργία - Διαχείριση Δ΄ ΚΠΣ - Νέες καλλιέργειες (Σαμοθράκη)
7. Παραγωγή αρωματικών και φροντίδα καλλωπιστικών φυτών (Μοναστηράκι)
8. Βιολογική γεωργία - βιολογική κτηνοτροφία (Φέρρες)
9. Βιολογική γεωργία - Αμπελουργία (Φέρρες)
10. Διαχείριση Δ΄ ΚΠΣ
11. Αμπελουργία - Οινοποιία (Σουφλί)
12. Σηροτροφία (Σουφλί)
13. Μελισσοκομία (Σουφλί)
14. Παραγωγή αρωματικών και φροντίδα καλλωπιστικών φυτών (Κορνοφωλιά)

15. Υγιεινή γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων - διατροφή ζώων (Μ. Δέρειο)
16. Υγιεινή γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλέυσεων - διατροφή ζώων (Ρούσσα)
17. Αναδιάρθρωση καλλιεργειών - Εναλλακτικές καλλιέργειες καπνού (Μ. Δέρειο)
18. Αναδιάρθρωση καλλιεργειών - Εναλλακτικές καλλιέργεις καπνού (Ρούσσα)
19. Παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων - Υγιεινή και ασφάλεια -
Ολοκληρωμένη διαχείριση ΓΟΠ - Λογιστική διαχείριση (Διδυμότειχο)
20. Βιολογική καλλιέργεια - ανθοκηπευτικά (Θούριο)
21. Αμπελουργία (Ν. Ορεστιάδα)
22. Βιολογική γεωργία - βιολογική κτηνοτροφία (Ν. Ορεστιάδα)
23. Αμπελουργία (Ν. Βύσσα)
24. Διαχείριση Δ΄ ΚΠΣ (Ρίζια)
25. Νέες καλλιέργειες και προοπτικές ανάπτυξης (Δίκαια)
26. Βιολογική καλλιέργεια (Ορμένιο)
27. Κηποτεχνία - αρχιτεκτονική τοπίου (Αλεξανδρούπολη)
28. Αγροτική Οικονομία (Αλεξανδρούπολη)

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΝΕΛΕ 2009
Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων της ΝΕΛΕ για το 2009 έχει έναν σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Αυτό προκύπτει, τόσο από τον σχεδιασμό που αφορά στα αγροτικά θέματα και στην βαρύτητα που δίνεται σ’ αυτά, όσο και από τα υπόλοιπα τμήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπτυξιακός προσανατολισμός μας διασφαλίζει όλες τις παραμέτρους της αναπτυξιακής διαδικασίας, αφού συμβάλλει:
- στην οικονομική ανάπτυξη, εντάσσοντας τις εκπαιδευτικές διεργασίες στους οικονομικούς προσανατολισμούς και προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών. Παραδείγματος χάριν τον προσανατολισμό αυτόν υπηρετούν, πέρα από τα αγροτικά, τμήματα όπως η κατασκευή πέτρας, η οργάνωση συμμετοχής των εκθέσεων και της προώθησης τοπικών προϊόντων φορέων όπως η ΓΑΙΑ, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική, η εκμάθηση Βουλγαρικής.
- στην κοινωνική ανάπτυξη, δημιουργώντας συνθήκες αυτοκαθορισμού στις τοπικές κοινωνίες, με τμήματα εκπαίδευσης όπως η φροντίδα ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, ή η εργοθεραπεία για ΑΜΕΑ. Εξάλλου η συμβολή στην κοινωνική ανάπτυξη διασφαλίζεται και με την διεργασία της ανίχνευσης των αναγκών των τοπικών κοινωνιών που γίνεται το δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνο και με βάση την οποία προέκυψε μεγάλο μέρος του φετινού σχεδιασμού μας. Την διαδικασία δηλαδή κατά την οποία οι τοπικές κοινωνίες ερωτώνται και προτείνουν με βάση τις ανάγκες τους τα προγράμματα εκπαίδευσης για την επόμενη χρονιά.
- στην πολιτιστική ανάπτυξη, καθώς ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού, αφορά σε τμήματα που συμβάλλουν στην δημιουργική προσέγγιση της παράδοσης, και στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Παραδείγματος χάρη, τα τμήματα ραφής παραδοσιακών στολών, αγιογραφίας.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και κάποιες βασικές αρχές προκειμένου να υπηρετεί αυτόν τον αναπτυξιακό προσανατολισμό. Οι αρχές αυτές είναι της αποκέντρωσης, της συμπληρωματικότητας και της διαθεσιμότητας.
- Ως προς την αποκέντρωση, βαρύτητα δίνεται σε περιοχές που γεωγραφικά και κοινωνικά είναι λιγότερο ευνοημένες, ώστε οι πολίτες να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους πολίτες περιοχών που είναι ή θεωρούνται ευνοημένες.
- Ως προς την συμπληρωματικότητα, προσπαθεί να αποφύγει αλληλεπικαλύψεις ως προς την δράση άλλων φορέων, να μην επαναλαμβάνει δηλαδή εκπαιδεύσεις που υλοποιούν άλλοι φορείς στον νομό. Για παράδειγμα το τμήμα θρακιώτικης λύρας είναι ίσως το μοναδικό στον νομό.
- Ως προς την διαθεσιμότητα, γίνεται αξιοποίηση του δυναμικού των τοπικών κοινωνιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Παραδείγματος χάριν αξιοποιούνται τοπικοί εκπαιδευτές, ώστε με την μείωση του κόστους για μετακινήσεις να γίνει κατορθωτό να υλοποιηθούν περισσότερα τμήματα.

Είναι προφανές, ότι ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός μας δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που προσπαθεί να απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες του νομού μας. Και μ’ αυτήν την έννοια προσπαθεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των υπαρχουσών τοπικών δυναμικών ή στην δημιουργία κάποιων καινούργιων. Οι δυναμικές αυτές δεν είναι στατικές. Εξελίσσονται ακολουθώντας την πορεία των πραγμάτων του τόπου μας. Δημιουργούν καινούργια ζητήματα και νέες αφετηρίες. Γι αυτό και ο σχεδιασμός μας μπορεί να συμπληρωθεί κατά την διάρκεια του έτους και με άλλα τμήματα και πρωτοβουλίες.