Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Τμήμα: «Φροντίδα Ηλικιωμένων και ΑμεΑ», Σουφλί (2009)
Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009 ολοκληρώθηκε με επιτυχία, το τμήμα «Φροντίδα Ηλικιωμένων και ΑμεΑ», στο Σουφλί.

Το τμήμα παρακολούθησαν 11 άτομα και δίδαξαν η κα Τσακαλδήμη Σουλτάνα, Ιατρός
και ο κ. Κακαλής Δημήτριος, Κοινωνικός Λειτουργός.

Στόχος του προγράμματος ήταν η παροχή γνώσεων ως προς την ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των συμμετεχόντων γύρω από τις ανάγκες των ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (σωματικής – ψυχικής) και χρειάζονται φροντίδα – υποστήριξη.
Θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:
· Αρχές και αξίες που διέπουν τη φροντίδα των μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων και τη συνεργασία με τις οικογένειές τους
· Ο ρόλος του φροντιστή - Ικανότητες και Δικαιώματα φροντιστών
· Στοιχεία ψυχολογίας και ανθρώπινης συμπεριφοράς. Τεχνικές επικοινωνίας με εξυπηρετούμενο. Ενίσχυση & Ενεργοποίηση Ηλικιωμένων με αναπηρίες και προβλήματα υγείας
· Λειτουργία και προληπτική υγιεινή του ανθρώπινου σώματος. Φροντίδα υγιεινής ατόμων που παρουσιάζουν διάφορα διαγνωσμένα οργανικά/ψυχιατρικά προβλήματα
· Διαχείριση άγχους και διαχείριση πένθους
· Ιδιαιτερότητες της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ
· Η απομάκρυνση του ηλικιωμένου, προετοιμασία και στήριξη. Δίκτυα φροντίδας ηλικιωμένων

********************
(Παρακάτω παρατίθεται κείμενο εκπαιδευόμενου, το οποίο αναφέρεται στις εντυπώσεις του από τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα)

«Κάλλιο το προλαμβάνειν , παρά το θεραπεύειν» έλεγαν σοφά οι αρχαίοι μας πρόγονοι και συμπληρώνουμε οι νεότεροι «η γνώση είναι δύναμη». Η πρόληψη μέσω της γνώσης, όπως καταλαβαίνετε, είναι ο καλύτερος συνδυασμός και αυτός που επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η Ν.Ε.Λ.Ε. Έβρου, με την πολύχρονη παρουσία της σε εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα του γενικού πληθυσμού, υλοποίησε σε συνεργασία με το Δήμο Σουφλίου και το

Κ.Α.Π.Η. Σουφλίου, επιμορφωτικό τμήμα με θέμα «Φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμεΑ». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου 2009 και απευθυνόταν τόσο σε φροντιστές ηλικιωμένων όσο και στον ευρύτερο πληθυσμό που επιθυμούσε να λάβει σχετικές γνώσεις.
Τα μαθήματα υλοποιήθηκαν από εξαίρετους επιστήμονες (ιατρό και κοινωνικό λειτουργό) με μεγάλη εμπειρία τόσο στο αντικείμενο εργασίας τους όσο και στην συγκεκριμένη θεματολογία. Η γνώση μεταδόθηκε με απλό και κατανοητό τρόπο και υπήρχε και ελεύθερος χρόνος για ανοικτή συζήτηση σχετική με την εκάστοτε θεματολογία.
Εν κατακλείδι πρέπει να επισημανθεί η ωφελιμότητα του συγκεκριμένου προγράμματος που εκτιμάται μακροχρόνια στην εφαρμογή της γνώσης που αποκτήθηκε.

Ματζιάρας Μαρίνος
Κοινωνικός Λειτουργός
Κ.Α.Π.Η. Σουφλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου